Seminari en línia de SERCLE amb Josefina Carrera

Pronúncia corpòria.

D’hàbits articulatoris a habituds corporoarticulatòries en la millora de la pronunciació del català.

Diversos estudis han mostrat que l’ensenyament de la pronúncia millora la fluïdesa, la intel·ligibilitat i la comprensibilitat dels parlants (vegeu Thomson i Derwing (2015) per a una revisió d’estudis sobre l’efectivitat de l’ensenyament de la pronunciació); altres propostes han parlat dels beneficis d’un ensenyament corpori de la pronunciació (vegeu Chan, 2018). Seguint la línia de la pronunciació corpòria, en aquest seminari es presentaran alguns dels fonaments del mètode verbotonal (vegeu Carrera-Sabaté et al. en premsa) i els resultats d’investigacions en neurociència (vegeu, per exemple, Zelano et al. 2016). Tot plegat servirà de base per desenvolupar propostes corpòries per millorar la pronunciació d’alguns sons del català. Es partirà d’experiències utilitzades en estudiants universitaris catalanoparlants i no-catalanoparlants d’assignatures de llengua oral a la Universitat de Barcelona, que mostren com la modificació d’hàbits corporoarticulatoris resulta efectiva.

Josefina Carrera-Sabaté és professora titular del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona. Investigadora principal del Grup d’Innovació Docent consolidat en Fonètica Catalana – FONCAT. La seva activitat docent i investigadora se centra en aspectes de sociofonètica, pronunciació del català i ensenyament de la llengua oral. Ha codirigit l’espai web Els sons del català (http://www.ub.edu/sonscatala) i dirigeix la web Guies de pronunciació del català (https://www.guiesdepronunciacio.cat). Codirigeix la col·lecció d’ensenyament de la pronúncia de l’editorial Graó: L’ensenyament de la pronunciació del català; Eines per a l’aprenentatge del català com a L2 i LE; Nous horitzons del mètode verbotonal: millorar la pronúncia holísticament.

Enllaços complementaris per al seminari:

Meditació Soul Sync per a la pau
En anglès (original; la primera part explica per què es proposa cada moviment): https://www.youtube.com/watch?v=5saZF41sbGs
En anglès, sense explicacions: https://www.youtube.com/watch?v=zO8tQkjCpyc
En espanyol, sense explicacions: https://www.youtube.com/watch?v=kmV4wDAiZeU

Date

nov. 26 2021
Expired!

Etiquetes

Seminari en línia
Categories
QR Code

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines